Baška Voda 2016

Baška Voda. Ne Baška na Krku, ampak Baška Voda, v južni Dalmaciji, na Makarski rivieri. Od Ljubljane je oddaljena približno 520 kilometrov.

Najina priljubljena destinacija, ki je postala naša priljubljena destinacija. Preko turistične agencije Relax smo si v TN Urania rezervirali teden dni jesenskih užitkov v začetku meseca septembra. TN Urania je krasno doživetje za družino, vsaj za nas, ki nismo toliko zahtevni. Sobe so v bungalovih, ki so prijetno razvrščeni med borovci. Vse sobe imajo balkon obrnjen proti morju (vendar ni povsod razgleda na morje). Kljub malo starejši opremi so sobe čiste. Kljub temu, da ima naselje samo dve zvezdici, ti vsak dan pospravijo sobo in menjajo brisače – kar je več od potrebnega in pričakovanega v dveh zvezdicah.

Pod bungalovi se nahaja “glavna zgradba” z recepcijo, klimatizirano restavracijo z dvema prekrasnima terasama in družabna prostora turističnih agencij Relax turizem in češke Vitkovice tours.

Na recepciji je brezplačen wi-fi, ki “lovi” tudi na zunanji terasi. Družabni prostor turistične agencije je namenjen pridobivanju informacij v času bivanja, v poletnih mesecih imajo organiziran otroški Mini klub, izven sezone pa zabave za malo starejše.

V drugem nadstropju se nahaja restavracija. Agencija nudi storitev all inclusive light, kar pomeni, da poleg treh standardnih obrokov dobiš še brezplačno pijačo (v času obrokov). Hrana je zopet za dve zvezdice raznolika in dobra. Izbire je toliko, da vsak najde nekaj zase. Seveda pa ne smeš pričakovati kaviarja, pršuta in šampanjca.

Če se od glavne stavbe podaš po poti z nekaj stopnicami mimo zunanjega grill bara prispeš do (neprometne) ceste, ki nudi krasen razgled na plažo pod njo in na otoka Brač ter Hvar. To je ena najlepših točk (poleg plaže, seveda) za opazovanje sončnih zahodov. Če kaj, se tu zaljubiš v sončne zahode.

557401_10151010492157029_66150000_n

Do plaže vodi kar nekaj stopnic, ampak nam niso bile večja ovira. V kolikor so stopnice težava lahko greš dobrih 300 metrov po cesti proti centru tam je dostop do plaže lažji.

Plaža je prodnata. Na njej je možno najeti ležalnike ali senčnike, z malo sreče pa si lahko najdeš senco pod borovci. Voda – čista. Kristalno čista. Zame se morje v pravem pomenu začne južno od Splita. Tudi zato se splača narediti prav vsak kilometer, da vidiš in doživiš to morje.

Čez dan, ponavadi zvečer si vedno vzamemo čas za sprehod do centra Baške Vode. Pot ob obali je nenaporna, iz lokalov odmeva glasba, po poti pa si privoščimo kepico ali dve sladoleda. Zvečer so ob marini postavljene stojnice, nočno življenje pa najdejo tudi tisti, ki so željni večjih zabav.

Skratka, teden ali dva tedna uživanja tu hitro mineta. Pa vseeno, ker smo kar redni gostje v Baški Vodi – si teden vedno popestrimo z izleti. In še vedno kaj ostane za naslednjič. Tokrat je ostal za naslednjič izlet (z avtomobilom seveda), na Biokovo, natančneje na vrh Sv. Jure (1.762 mnv), ki nudi prekrasen razgled po južni Dalmaciji. V kolikor je sreča in vreme na vaši strani vse do malo več kot 200 km oddaljene Italije.

In kaj priporočamo za izlet? 

Izlet v Makarsko – Makarska je od Baške Vode oddaljena 10 kilometrov, v smeri proti Dubrovniku. Priporočamo sprehod po rivi in obisk tržnice. Iz Baške Vode so organizirani tudi večerni izleti v Makarsko – z ladjico. Cena okoli 10€/osebo.

IMG_20160907_180006

Izlet z ladjico na Hvar (Jelsa) in Brač (Bol) – izlet z ladjico si lahko rezervirate v “centru” Baške Vode – v marini. Izlet ponavadi vsebuje pijačo dobrodošlice, kosilo (riba ali piščanec) ter pijačo. Z ladjico se najprej peljete do Jelse na Hvaru kjer je dobra ura postanka, nato se pot nadaljuje proti Bolu na Braču. Tam je nekaj ur postanka, da si vsak lahko privošči kopanje na znameniti plaži Zlatni rat, uživa v raziskovanju ulic ali si privošči kavo. Nato sledi povratek nazaj proti Baški Vodi. Največji in najbolj glasen ponudnik je Biba brod – primeren za vse hude žurerje, ki jih ne moti glasna glasba. Meni ljubši ponudnik je Papa brod, ki zadevo spelje mirneje, z dalmatinsko glasbo in precej bolj domače. Za družine definitivno bolj primerno. Cena tam tam, izbira je stvar okusa.

Izlet na Bačinska jezera – Bačinska jezera so od Baške Vode oddaljena 61 kilometrov – po jadranski magistrali. Dejansko se pelješ čez celotno Makarsko riviero in malo za zadnjim krajem Gradac pot zavije proti notranjosti. Čez nekaj kilometrov se odpre krasen razgled na Bačinska jezera (obvezen postanek na razgledni točki, tudi če se samo pelješ mimo). Vseh jezer je sedem in šest od njih je povezanih med sabo, eno pa je samostojno. Za njih je značilen tudi zanimiv geografski pojav – kriptografija (gladina jezer je nižja od gladine morja). Nahajajo se v bližini mesta Ploče. V jezerih se lahko plava, zanimiva je vožnja s lađo (ladjice, ki so v preteklosti bile eno glavnih prevoznih sredstev v dolini Neretve) ali pa samo lenarite na obrežju v prijetni senčki. Da je vse še bolj prijetno, poskrbi glavni ponudnik ob jezeru – gospod Nikša Bogunović. Njegova gostoljubnost vas zagotovo ne bo razočarala.

303717_10150316275977029_890473991_n

 

Ploče – Ploče sicer niso izletniška točka, je pa definitvno mesto vredno omembe. Mesto je skozi zgodovino večkrat spremenilo ime od Ploč, do Aleksandrovega, tisti starejši ga poznajo pod imenom Kardeljevo, od leta 1990 pa je zopet poznano pod imenom Ploče. Mesto se nahaja na koncu doline Neretve, razvilo se je z razvojem luke, ki so jo začeli graditi tik pred II. svetovno vojno. Danes je to druga največja tovorna luka na Hrvaškem. Ploče so tudi trajektna povezava s Pelješcom – mestom Trpanj.

339462_10150317857142029_1661037603_o

Ušče Neretve – ustje reke Neretve oziroma kot mu pravijo domačini – ušče Neretve – je zadnje čase popularno med kiteboarderji. Od Baške Vode je oddaljeno 74 kilometrov. Za nekatere na dopustu je to veliko. Za nas – čarobno. Kraj, v katerega se zaljubiš na prvi pogled. Raj za male in velike. Kraj, kamor se vračaš. Mesto, kjer se hladna reka Neretva izlije v toplo morje. Mivka. Rakci. Nizka voda. Sprehod po otočkih iz mivke. Občutek divjine in svobode.

Izlet po rokavih reke Neretve – tudi, če nisi v dolini Neretve v času zorenja mandarin, je zagotovo eno večjih doživetij raziskovanje rokavov reke Neretve z lađami. Moj najljubši ponudnik tega doživetja je krasna družina, ki vodi restavracijo Lopoč v vasici Momići (82 km iz Baške Vode). Vožnja po reki Norin, ki se v samem ustju izliva v Neretvo je posebno doživetje. Foto-safari, kot imenujejo izlet, nudi izjemne prizore v vseh letnih časih. Od cvetenja lokvanjev, do pogleda v čisto vodo in podvodnega sveta, opazovanja mrež za lovljenje jegulj, do opazovanja nasadov na bregovih reke. Po foto-safariju sledi odlično kosilo. Specialiteti, po katerih je poznana dolina Neretve so žabe in jegulje. Ampak za vse nejedce teh specialitet, restavracija ponuja odlično in okusno drugo hrano. V kolikor je skupina večja, pa še nepozabno zabavo ob živi glasbi. Kaj mi je tu bolj všeč v primerjavi z ostalimi ponudniki podobnih storitev? Da stvar ni tako skomercializirana, kljub temu, da v sezoni sprejmejo ogromno avtobusov iz tujine. Da je hrana res domača, domača. Da ne dobiš na krožnik bledega zrezka s tremi krompirčki in dvema korenčkoma, ampak resnično dobiš okus po domačem. In to tako, da lahko vsak odide sit, zadovoljen in poln lepih novih vtisov, z željo da se še vrne.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.