Top 6 predlogov za predbožične izlete v tujino

na dan

Predbožični izleti imajo svoj čar. Čarobne lučke, vonj po kuhančku, cimetu, pisane stojnice, adventni koncerti in mraz. Vse skupaj je krasno doživetje tako za nas starejše kot za naše najmlajše.

DUNAJ

Dunaj je prestolnica sosednje države Avstrije. Predlagam, da se najprej ustavite pri palači Schonbrunn, ki velja za najbolj obiskano znamenitost Dunaja. Palača, ki je nastala v 17. stoletju in v 18. in 19. stoletju služila kot poletna rezidenca Habsburžanov, je manjša kopija pariškega Versaillesa. V njej se nahaja 1441 soban, v najljubših sobah Marije Terezije pa je v začetku 19. stoletja bival tudi Napoleon. Za ogled palače je potrebno plačati vstopnino, priporočam ogled Otroškega muzeja, ki se nahaja v pritličju.

Pred palačo se v adventnem času nahaja sejem. Vsekakor pa se je vredno sprehoditi po ogromnem parku, katerega del je tudi ZOO. Sprehod po parku je brezplačen, medtem  ko je za ZOO potreben nakup vstopnice.

Schonbrunn je v zimskem času odprt od 08:00 – 17:00. Žal mali pasji prijatelji v palači in parku niso dovoljeni.

Dunajska Ringstrasse, ki je pred leti praznovala 150 let, je eden najlepših bulvarjev na svetu. Dunaj je dejansko izstrelila med najlepše prestolnice na svetu. Ob njej so nanizane največje znamenitosti Dunaja, kot so Umetnostnozgodovinski in Prirodoslovni muzej, mestna hiša (Rathaus), parlament, univerza, borza, Dunajska državna opera, Burgtheater, Votivna cerkev in pa parki kot so Rathaus park, Volksgarten in Burggarten. Tu se definitivno velja ustaviti na čudovitem adventnem sejmu pred Rathaus.

V samem centru mesta je nekako obvezno iti na Sacher tortico v Hotel Sacher, ki se nahaja za dunajsko opero. V centru tudi ne moreš mimo največje znamenitosti – Štefanove cerkve, najpomembnejše gotske stavbe v Avstriji. Da pa ne bo lakota prehuda, pojdite še na dunajski zrezek s krompirjevo solato v Figlmuller.

GRAZ

Graz ali po slovensko Gradec je prestolnica avstrijske zvezne dežele Štajerske. Vsi ga več ali manj poznamo po nakupovalnih središčih, a vendar Graz ponuja veliko več od tega. Zagotovo najbolj obiskana znamenitost v času od 1.-6.decembra so ledene jaslice v Landhaus courtyard, pripravljene iz 45 ton ledu. Krasno je v samem centru mesta, kjer se lučke razprostirajo po renesančnih dvoriščih in med baročnimi palačami dopolnjenimi z inovativno sodobno umetnostjo. Tam se najhaja tudi največji božični sejem.

Nekako obvezno se je sprehoditi do umetnega otoka na Muri in če boste imeli srečo, boste naleteli na kakšen koncert.

Čeprav sprva zgleda naporno, pa je vzpon po stopnicah na hrib Schlossberg z razgledno ploščadjo in stolpom z uro (Uhrturn) vreden vsake stopnice. Stolp z uro je visok 28 metrov in je bil zgrajen leta 1550.

SALZBURG

Še ena krasna predbožična destinacija s kopico adventnih sejmov, največji je nasproti Salzburške stolnice, v kateri je bil tudi krščen J.A. Mozart. Prva različica adventnega sejma se je tu pojavila že v daljnem 15. stoletju. V Mozartovem mestu ne moremo mimo Mozartove rojstne hiše na Žitni ulici in degustacije Mozartkugelln v eni izmed priljubljenih kavarn. Mestno jedro je polno prečudovitih palač, cerkva, dvorcev, nad mestom se bohoti mogočna trdnjava Hohensalzburg, največji v celoti ohranjen grad v Srednji Evropi. V mestu je ogromno kulturnih dogodkov in koncertov, zato je skoraj nemogoče, da ne bi prisluhnili v adventnemu času vsaj enemu v kateri izmed cerkva.

BUDIMPEŠTA

Budimpešta je zame visoko na seznamu že samo zato, ker sem naravnost zaljubljena v gotsko arhitekturo. Mesto na pol deli reka Donava. Na desni strani se tako nahaja Budim, na levem bregu pa Pešta.

Na Buda strani se nahaja grad Buda, z obzidja katerega se ponujajo krasni razgledi na Donavo, osem mostov na njej in Pešta stran. Tu je tudi krasna gotska Matijeva cerkev iz 13. stoletja.

Na Pešta strani je čudovit gotski parlamet in pa znamenita mogočna Štefanova bazilika iz začetka 20. stoletja, pred katero je največji adventni sejem. V Budimpešti se zapeljite tudi z metrojem oziroma podzemno železnico. Je namreč druga najstarejša podzemna železnica na svetu. V kolikor imate možnost ostati več dni, si le privoščite še kopanje v enih izmed znanih term. Najbolj znane so Király, Rudas, Gellért, Lukács in Széchenyi. V sami Budimpešti se nahaja 118 vrelcev, iz katerih dnevno prihaja čez 70 milijonov litrov termalne vode na dan.

PRAGA

Praga je naša najljubša predbožična prestolnica in zato se z izjemo lanskega leta (ker sem ravno rodila Aksla) odpravimo tja na izlet za par dni vsako leto. Vsako leto se s tramvajem odpeljemo na Hradčane, si ogledamo menjavo straže in uživamo v razgledu na Prago. Potem se peš odpravimo navzdol do Vltave, se sprehodimo čez Karlov most, mimo židovske četrti do Starometskih namesti. Potem si privoščimo kavo na terasi hotela U prince in uživamo v razgledu na Astronomsko uro. Odpravimo se na golaž v eno izmed pivnic (nam najljuši sta U medvidku in Potrefena Husa) in uživamo v božičnem vzdušju na Vaclavskih namesteh. Če čas in vreme dopuščata en dan zagotova pripada ogledu ZOOja, meni daleč najlepšega živalskega vrta v Evropi. Praga ima cel kup adventnih sejmov, meni najljubši so tisti na praškem gradu, Starometskih namesteh, Vaclavskih namesteh in Havelske trziste.

ZAGREB

V Zagrebu, priznam, še nismo bili. Je pa definitivno na našem seznamu. Glede ne to, da je bil tri leta zapovrstjo razglešen za “Best Cristmas market” s strani Europe’s Best Destinations, verjamem da sodi na ta seznam, kljub temu da nismo bili tam.

In ker ne morem napisati s prve roke, kako je tam, prilagam povezavo do dogajanja. Definitivno pa po obisku adventnega Zagreba napišem še s prve roke kako je bilo.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.