Na letalo z dojenčkom

Ko sem rekla, da grem s svojim štiri mesečnikom z letalom na počitnice v Grčijo sem dobila nemalo čudnih pogledov in vprašanj. Polovica od njih je itak mislila, da sem nora. Po resnici – potovati s tako malim otrokom z letalom je lažje in manj naporno kot na primer osem urna vožnja z avtom do meni ljube južne Dalmacije.

Spodaj bom opisala mojo izkušnjo in nekaj uporabnih nasvetov, v upanju da še katera izgubi strah in dobi večino informacij na enem mestu.

Letalske karte

Načeloma za otroka do dveh let ne plačaš karte, ampak samo letališke pristojbine. Lahko se zgodi pri nizkocenovcih, da je karta za odrasle osebe nižja kot pa plačilo pristojbin za otroka do dveh let. Konkretno – naše pristojbine so znašale 60€ v obe smeri.

Prtljaga

Otroku do dveh let praviloma ne pripada prtljaga/kovček. Lahko ima s sabo voziček (zelo priporočljivo), kateri dobi ob check in-u nalepkico za ročno prtljago. Tako greste z vozičkom vse do letala, pred vstopom na letalo voziček zložite in ga osebje pospravi v prostor za ročno prtljago (poseben kuferan na letalu, ne tam ko sedimo). Ko letalo pristane voziček postavijo pred letalo, tako da v tem času ko se izkrcate, vas voziček že čaka pri vznožju stopnic.

POZOR! Voziček mora biti zložljiv in ponavadi ima omejitev na težo vozička 10 kg. Omejitev glede teže vozička je odvisna od letalske družbe.

Namesto vozička je lahko tudi lupinica. Eno in/ali drugo, odvisno od letalske družbe. Vsekakor pa nič od tega ne gre zraven na letalo, ampak v letalski prtljažni prostor za ročno oz. hitro prtljago.

Nekatere letalske družbe dovolijo “nurse bag” poleg vozička, kar pomeni, da poleg vaše prtljage tudi dojenčku pripada en kos oziroma previjalna torba – brezplačno. Za “nurse bag” priporočam, da se pozanimate direktno pri letalski družbi s katero nameravate leteti. Drugače se pač vi odločite in imate namesto svojega nahrbtnika kot svoj kos ročne prtljage previjalno torbo.

Druge letalske družbe imajo na primer za dojenčka omejen en (nedefiniran) kos prtljage, ga pa ponavadi omejijo z velikostjo in/ali težo.

Tretje letalske družbe ne dovolijo nič (govorim o brezplačnih stvareh), razen vozička/lupinice.

Kaj lahko nesem čez carino za dojenčka?

Tu svetujem upoštevanje pravil. Ne izzivajte, ne poskušajte „švercati”, saj se zadeve lahko zakomplicirajo.

Če potujete z otročkom lahko s sabo nesete vodo, mleko in otroško hrano. Načeloma je lahko v večji količini od 100 ml, kolikor je drugače dovoljen vnos tekočin v ročni prtljagi. Tako lahko nesete čez carino mleko v prahu, čaj in npr. plastenko vode, frutek… Seveda pa še vedno v količinah, ki so potrebne za potovanje. Lahko se vam zgodi, da bodo na carini zahtevali, da pred njimi popijete požirek čaja, AM itd.

Jaz sem imela v steklenički čaj in s sabo še plastenko vode – 1,5l.

Pa še kulska zadeva: na večjih letališčih imaš prednostno vrsto za družine z otroci.

POMEMBNO!

Otrok ne glede na starost mora za potovanje v tujino imeti svoj veljaven osebni dokument = osebna izkaznica ali potni list. Otrok do dveh let, čeprav nima svojega sedeža na letalu, ima načeloma svojo letalsko vozovnico ali je pripisan na vozovnico enega od staršev. Ima enako označbo sedeža kot eden izmed staršev.

Na letalu

Tu je pomemben vzlet in pristanek, ne glede na dolžino vožnje. Otroci do dveh let ne znajo sami izenačevat pritiska, ko se letalo dviga/spušča. Zato je pomembno, da otrok, ko letalo vzleti pije oz. večjemu otroku damo na primer liziko, da požira slino in s tem izenačuje pritisk. Za dojenčka je priporočljivo med tem časom dojenje, vlečenje dude ali pitje iz stekleničke.

Ko se boste usedli vam bo stevardesa prinesla poseben pas, ki si ga z lahkoto namestite na svoj pas in potem nanj privežete dojenčka. Pri daljših poletih so na voljo posebne lupinice, kamor položite otroka.

Naša zgodba

Šli smo za teden dni na počitnice v Grčijo. Ker je bilo doplačilo klasične prtljage kar drago, smo se odločili, da gremo samo z ročno prtljago in si na ta račun na dopustu privoščimo več. Torej spakirati za 3 osebe, od tega je ena oseba 4 mesečni otrok v 2 kovčka dimenzije 55x40x20 in dva nahrbtnika (od tega je en bila previjalna torba) dimenzije 35x20x20 – je bil največji izziv. Ampak je šlo.

Za otroka sva se odločila, da bova s sabo vzela toliko plenic kot jih rabimo do naslednjega dne, ostalo bova kupila na licu mesta. Za njegovo kozmetiko sva uporabila testerje, katerih sva dobila cel kup ob odhodu iz porodnišnice. Dodala sem še nekaj ampulic fiziološke tekočine, sterilne gazice, 1 paket svečk Paracetamola, vlažilne robčke, čaj, vodo in to je bilo to. Od obleke sem vzela bodije, nogavičke, kapice, 1 trenirkico, brisačo za kopanje in haljico ter seveda Fredov obroč. U ja, še cel kup najljubših igrač sem pozabila.

Za naju sva pa naredila res inventuro in vzela samo tisto kar nujno potrebujeva in tanke brisače za na plažo, ki so šle v nahrbtnik. Poleg vsega sem si namislila, da bi rada imela s sabo Hoferjovo dekico 2x2m za na plažo in še to stlačila v ta dva mala kovčka.

In tako smo šli. Na letališču je bilo vse ok. Na letalu sva sedela pri oknu, imeli smo srečo da ni bilo polno. Sedeli smo v vrsti s tremi sedeži, poleg naju je bil sosednji sedež prost, tako da smo v bistvu imeli na voljo vse tri sedeže. Ko sva se privezala sem mojega sončka podojila in tako sva preživela vzlet, brez težav. Če vam je nerodno dojit na letalu – si načrpajte ali pripravite čaj, AM, karkoli.

Na začetku leta je malo bedel, se igral, nato pa zaspal in prespal cel let. Enako lahko rečem da je bilo za nazaj.

Na dopustu je bilo super. Veliko je spal, malo „plaval” v morju, šli smo tudi na izlet z ladjico na vulkanski otok, z lokalnim avtobusom po otoku, en dan pa smo najeli rent-a-car.

Lahko rečem samo, da je za nami zelo pozitivna izkušnja in se veselimo naslednjega poleta z letalom.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.